Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Llama oculis, Llama oculis caerula

Lámaszeme

Random posztok

Vicces és érdekes tények - A holdraszállás

2014. január 08. 10:00 Averin

Olyan régen volt, hogy az egészet lehetővé tévő, mára nevetséges, akkor forradalmi technológia alkalmazása ellenére akadt egy-egy aranyos, vicces (bár életveszélyes) részlet, amin ma már akár nevetni is lehet.

  1. Az Apollo 11 számítógépeinek nagyjából annyi kapacitása volt, mint egy régi, buta mobiltelefonnak, kb. 128 kB.
  2. Az ivóvizet az üzemanyagcella-melléktermékek biztosították, de mivel a hidrogénszűrők nem működtek, minden ivóvíz buborékos lett. Ettől az űrhajósok folyamatosan böfögtek és felfújódtak.
  3. Senki nem volt fogalma sem róla, hogyan fognak az űrhajósok vizeletet és székletet üríteni a súlytalanság állapotában. Ez utóbbi különösen nehézkesen ment, ezért a beszámolók alapján legalább az egyikük végig hashajtókon élt. Vigyázni kellett az elszabaduló cseppekre!
  4. Amikor a Sas nevű leszállóegység elvált az Apollótól, a nyomás nem egyenlítődött ki rendesen, így kilőtt, mint egy pezsgősdugó. Emiatt a tervezett célponttól 6,5 kilométerre (!) érte el a felszínt. A véletlenül kijelölt helyszínt fel sem térképezték, kész csoda, hogy egyáltalán sima felszínre érkeztek!
  5. Mire Neil Armstrong letette a Sast, majdnem az egész üzemanyag elfogyott (kb. 15 másodpercre elegendő maradt mindössze), és a központ már attól félt, hogy lezuhannak. Szerencsére azonban Milton Silveira fedélzeti mérnök verziója jött be: leszállás közben a kiáramló hajtóanyag egy része visszacsapódott a rakétába, és begyújtotta a maradék kis üzemanyagot.
  6. Az a bizonyos „kis lépés” egyáltalán nem volt kicsi: Armstrong olyan finoman tette le a gépet, hogy a lengéscsillapítók nem nyíltak ki. Csaknem másfél méteres magasságból kellett leugraniuk a felszínig.
  7. Amikor Buzz Aldrin is leugrott, egy dologra nagyon oda kellett figyelnie: nehogy becsapódjon az ajtó, mert csak ketten voltak, és kívül NEM VOLT KILINCS! Egy szerelőláda volt a legalkalmasabb tárgy amivel kitámaszthatta!
  8. Az űrhajósok legnehezebb munkája a zászló beásása volt. A NASA azt hitte, hogy a Hold talaja puha porból áll, de a helyszínen kiderült, hogy ez a réteg kb. 2 cm, alatta pedig kemény kőzet van. Vért izzadva, nagy nehezen beásták a zászlórudat néhány centiméterre, lefényképezték, lement a tévéadás, aztán végig arra kellett ügyelniük, nehogy fölrúgják.
  9. Az űrruhák belső, légmentes rétegét, amely megtartja a földi nyomást, és így életben tartja az űrhajósokat, valamint a számítógépek memóriacsipjeit idős hölgyek készítették kézi munkával.

holdraszallas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lamaszeme.blog.hu/api/trackback/id/tr525735743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lxxxx 2014.01.08. 16:12:54

Akkor ezek szerint mégis igaz az a vicc, amelyik így végződik: "Ne nézz így rám, nem én zártam be a kulcsot az űrhajóba!" :)

Sterbinszky Tivald 2014.01.08. 21:31:29

"Az Apollo 11 számítógépeinek nagyjából annyi kapacitása volt, mint egy régi, buta mobiltelefonnak, kb. 128 kB."
en eddig azt hittem, hogy a kapacitasnak farrad a mertekegysege...
azt meg el is hiszem, hogy az apollo11-ben volt kondenzator, de hogy egy regi buta mobilban lenne, azt ketlem...

Vargapál (törölt) 2014.01.08. 22:57:47

@Sterbinszky Tivald: de azért értetted hogy mit akar a mondat jelenteni, ugye?

Halálosztó Babgulyás 2014.01.09. 04:34:24

@Vargapál: lehet érteni, de ha az ember cikk írásra adja a fejét, akkor illik tudni fogalmazni.

Halálosztó Babgulyás 2014.01.09. 04:35:47

Jut eszembe: "Mire Neil Armstrong letette a Sast, majdnem az egész üzemanyag elfogyott"

Hogy jöttek vissza üzemanyag nélkül?

Sterbinszky Tivald 2014.01.09. 05:40:24

@Vargapál: idd ki a bilit!
de azert erted, hogy mit akarok mondani???

Nyunyo 2014.01.09. 10:29:53

@Halálosztó Babgulyás: Külön van üzemanyag a leszálló egységben és a visszatérőben is. A lesszálló az ott is marad a holdon ha jól tudom (egy keret)

bereg 2014.01.09. 10:33:47

@Sterbinszky Tivald: kapaszkodj meg, egy buta mobil is hemzseg a kondenzatoroktol. Hogy mast ne mondjak, pl minden chip tapfeszultseg labain a szokasos 100 nF-ok.

Cukor88 · http://lamaszeme.hu/ 2014.01.09. 11:42:47

A régi mobilokban tényleg vannak kondenzátorok, de nem is ez a lényeg. Itt a szövegkörnyezetben a kapacitás egészen másra vonatkozik, nem a kondenzátorokra. Ha kiragadja valaki azt az egy szót, akkor tényleg a kondikra gondolna mindenki, de a poszt szövegéből kiderül mire utal a kapacitás szó, úgyhogy felesleges vitázni ilyesmin :)

Sterbinszky Tivald 2014.01.09. 13:07:03

@bereg: igazad van!
csak pofazok, es nem gondolkozok;)

Blavatsky 2014.01.09. 13:20:10

"a központ már attól félt, hogy lezuhannak"

szerintem nem attól félt a központ, h. lezuhannak, hanem attól, h. nem marad elég üzemanyag a visszatérésre, ha egyszer leszálltak... amúgy, ha Armstrongnak nem sikerült volna 15 mp-en belül letennie a Sast, akkor meg kellett volna szakítani a Holdra szállást, és vissza kellett volna térni Mike Collins-hoz, a Hold körül keringő egységhez. Na ez elég ciki lett volna! (persze egyértelműen inkább ez, mint leszállni a Holdra, "szórakázni a felszínen néhány órát, aztán várni a halált, mivel elfogyott az üzemanyag...) :)

Halálosztó Babgulyás 2014.01.09. 19:40:14

@Nyunyo: Rendben, azért sejtettem, hogy valahogy visszajöttek. :)

Inkább arra akartam utalni, hogy a poszt hemzseg a fogalmazási hibáktól.
süti beállítások módosítása