Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Llama oculis, Llama oculis caerula

Lámaszeme

Random posztok

28 éve történt katasztrófa: Csernobili baleset

2014. április 26. 16:00 Wigyori

1986. április 26-án két robbanás rázta eg a csernobili atomerőmű 4-es reaktorát. A baleset következtében az erőműben lévő radioaktív anyag a levegőbe jutott. Ennek nagy része nem csak Ukrajna nagy részét, de Oroszország és Fehéroroszország sok több területét is beborította, de a szennyezés egészen Nyugat-Európáig elhatolt. Április 28-án a svéd monitoring-állomások a radioaktivitás jelentős növekedését, a normális értékek negyvenszeresét mérték a légkörben.

A hibát a legtöbb kutatás szerint emberi mulasztás okozta. Az erőmű tervezésénél valószínűleg több hibát is elkövettek, ráadásul a személyzet jelentős részét nem egy ilyen típusú atomreaktor üzemeltetéséhez képezték ki. A végzetes napokban a reaktorban egy kísérlet zajlott, amelynek során lekapcsolták a biztonsági rendszerek egy részét is. Így fordulhatott elő, hogy egy olyan reakció indult be az erőműben, amelyet már nem lehetett megállítani.

Dia4_0.JPG

Hogy a katasztrófa pontosan hány ember életét követelte, a mai napig nem tudni. Vannak, akik közvetlenül robbanás miatt haltak meg, mások a radioaktív sugárzáshoz köthető betegségekben, például rákban – de ezekben az esetekben nagyon nehéz megmondani, vajon milyen mértékig felelős a csernobili katasztrófa a kialakult betegségekért. Az ENSZ 2006-ban készített egy átfogó tanulmányt arról, hogy kik lehetnek a katasztrófa áldozatai. E szerint a tanulmány szerint közvetlenül a robbanásban 50 ember veszítette életét azonnal, a WHO szerint pedig további 9 ezren haltak meg sugárzás következtében.

reactor2.jpg

Mi történhetett az erőműben?
Az atomerőmű-katasztrófában a kutatások szerint több emberi és tervezési hiba is közrejátszott. Az üzemben dolgozó mérnököket valószínűleg nem értesítették néhány tervezői hiányosságról - például arról sem, hogy a reaktor körüli szabályozó rudak nem működnek teljesen egyenletesen, a leeresztéskor nem, hogy lassítják, de az első pillanatban éppen hogy gyorsítják a reakciót.

Sok dolgozónak nem volt előzetes tapasztalata ekkora reaktor üzemeltetésében sem, ráadásul a tragédia idején éppen közeledett a húsvét. A 4-es blokkot karbantartásra szerették volna leállítani ezzel kapcsolatban a személyzet pedig úgy döntött egy kísérletet végez. Azt szerették volna bizonyítani, hogy a reaktor egy esetleges üzemzavar esetén képes arra is áramot termelni, hogy a saját biztonsági rendszerét ellássa.

20060424csernobil2.jpg

Amikor megkezdték a reaktorblokk leállítását, az erőmű egy üzenetet kapott, hogy a hétvége miatt növekszik a lakosság energiafogyasztása, így halasszák el a tervezett szünetet. A műveletet csak egy nappal később lehetett folytatni. A kimerült személyzet újból megpróbálta leállítani a reaktort és elvégezni a kísérletet - amelyhez deaktiválták a biztonsági rendszer egy részét is.

A kísérlet során azonban - részben a tervezési hibák miatt - nem várt fordulat állt be. Mivel a rendszerek nem voltak aktívak, a hibát nem sikerült idejében elhárítani. A reaktorblokkot végül két robbanás rázta meg.

 

Egy mostani kép, amiben látszik, hogy a természet "érintetlen", legalábbis öngyógyító:

130118_np_eagleex.jpg.crop_.original-original.jpg

 

szeretlekmagyarorszag.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lamaszeme.blog.hu/api/trackback/id/tr816088505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása