Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Llama oculis, Llama oculis caerula

Lámaszeme

Random posztok

Jobb vs bal agyfélteke

2014. január 03. 08:00 Cukor88

Ha nem tudod mit csinálj, lehet a te agyadban is valami ilyesmi zajlik :D

A bejegyzés trackback címe:

https://lamaszeme.blog.hu/api/trackback/id/tr505716197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wigyori 2014.01.04. 13:04:35

@Michel Djerzinski:
Ízlések és pofonok, valakinek az agyszüleménye e az animáció, van kinek tetszik, van kinek nem. :)

Csakjoaruk Webáruház · http://csakjoaruk.hu 2014.01.04. 14:56:27

Vicces volt, bár nem tudom mennyi köze van a két agyfélteke valódi funkciójához.

2014.01.04. 15:53:04

Rossz hírem van, a legújabb kutatások szerint ez az egész bal meg jobb agyféltekés dolog csak egy mítosz. :D
www.livescience.com/39373-left-brain-right-brain-myth.html

kkn 2014.01.04. 16:21:42

Az ellentétes agyféltekék felelősek a másik oldal mozgatásáért. Így a jobbkezes ember kézmozdulatait a bal félteke irányítja.
Csak az a baj, hogy a szemeket ugyanúgy fordítva dolgozza fel, és a bal szem képét a jobb dolgozza fel. Nálam az a gond, hogy a jobb szemem rossz, és annak a képe csak olyan perifériális látást segít. A ballal nézek. Ha a jobbot letakarom, semmi gondom, a ballal mindent látok, de a balt letakarva a jobbal csak homályosan, gyengén.

Ott jön a gebasz, hogy jobbkezes vagyok. Így a jobb félteke lát lényegében, és a bal meg irányítja a kezemet.
Gyerekkoromtól ügyetlen vagyok, de csak később értettem meg, miért. No ezért, mert aki mindkét szemével egyformán lát, mindkét agyfélteke azonos infók alapján dolgozik. A bal agyfélteke szinkronban irányítja a jobb kezet a bal szemről jövő képpel. A másik fordítva. De nekem sajna át kell adni az infókat a másik oldalnak, és emiatt világosabb, miért is vertem le annyi mindent, rúgtam fel annyi mindent életemben.
Ezek szerint azért az agyféltekéknél fontos az egyensúly.

kkn 2014.01.04. 16:23:11

@kkn: Bocsi, bal félteke jobb kezet jobb szemről jövő vizuális infók alapján.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.01.04. 17:58:27

a tudomány sosem téved, mert bizonyítékokon alapszik **

Wigyori 2014.01.04. 18:02:23

Az animáció azt szeretné bemutatni, hogy mennyire is más más feladatokért felelős az agy jobb és bal agyféltekéje, és végeredményként megtanítja azt a tanulságot, hogy igazán csak a két félteke együttes működése során képes az ember értelmes dolgokat művelni. ("Tisztelet" a kivételnek)
Példának okáért:
Bal agyfélteke funkciói:

-logika -részletek megfigyelése -tényszerűség -szavak és nyelvtudás -alapos megértés, felfogá -elméleti tudás -valóság -orientáltság -stratégiai gondolkodás -gyakorlatiasság -biztonságos meggyőződés

Jobb agyfélteke funkciói:

-megérzés -széles perspektívában való vizsgálódás -szimbólum felismerés, képzelő erő -hit -méltánylás -térlátás -gyakorlati tudás -képzelet-orientáltság -lehetőségek vizsgálása -ötletszerűség -rizikóvállalás

Cukor88 · http://lamaszeme.hu/ 2014.01.04. 18:05:18

@kkn: Sajnálattal halljuk, de remélem a videó azért tetszett. Ameddig nem írtad le, nem is tudtam, hogy ilyen előfordul, a látásom nekem sem tökéletes, sokszor ügyetlen is vagyok, most már lehet én is tudom miért.

Cukor88 · http://lamaszeme.hu/ 2014.01.04. 18:08:02

@wmiki: A tudomány azért jó, mert akár hiszel benne, akár nem attól ugyan úgy valós. :D

kkn 2014.01.04. 18:20:53

@Cukor88: Persze, az is közrejátszik, hogyha másfél szemmel nézel, a térlátás sem az igazi. Bár érdekes módon láttam a 3D moziban a filmet térben, így valamennyire mégis van.

Röhejes, hogy egyszer egy gagyi USA akciófilm világított rá, mi is a baj a szememmel alapjaiban. Helikopteres Top Gun szerű film volt, és a pilóta nem látta rendesen az infókat az egyik szemére kivetített kijelzőn, mert nem volt egyenlő a szemdominanciája. Azután egy geggel hegyezték ezt ki, hogy egy dzsip szélvédőjét letakarták, és periszkóppal vezetett, hogy azt a szemét is használja, amelyik gyengébb.

A napi életben, mint velem is, kancsalság a kiváltó gyakran ( amit meg valószínűleg a nem egyforma szemek okoznak, amikor nem azonos a dipotria ). Mivel a két szem nem fókuszál ugyanoda, így kettős látás lenne az eredmény. Ezért az egyik szem lesz az alapértelmezett, a másik képét pedig csak kisebb mértékben dolgozza fel az agy.
A korrekciós műtét után jön a letakart szemüveg, amikor a jó szem elé kerül takarás, és a gyengébbet kényszerítik a látásra, így az agy annak a jeleit is elkezdi jobban feldolgozni. Csak hát a gyerekek gonoszak, éjön a csúfolódás. Meg amúgy is zavaró, és, ha az orvos nem magyarázza ezt el a szülőknek, hogy mi múlik rajta, és az olyan lusta gyereket nem fogják szigorúan, mint engemet, akkor hiába.
Nem tetszett, hogy nem látok jól, mindig félrehúztam, kikukucskáltam a takarás alól. Így anyámék rám hagyták. Meg is lett az eredménye, mert akkor meg kívülre ment a szemem, és amúgy lettem kancsal, mert nem volt fókuszálás, arra volt könnyebb a szemnek vándorolnia. Azután jött még egy korrekciós műtét,. de utána már vízszintben sem stimmel a két szem. Első ránézésre nem feltűnő, és kozmetikailag jó. Csak ugyanúgy nem használom a jobb szememet, és mér nem is tudnám, mert vízszintesen tudjuk a két szemet egymáshoz képest másképpen mozgatni, ezt csináljuk fókuszálás közben, ha messzi, vagy közeli dolgot nézünk. De azt már nem tudjuk, hogy az egyik szemmel kicsit feljebb nézünk, a másikkal nem.

Nekem az a pechem, hogy a gyengébb szemem nem azon az agyféltekén van, amelyik kezes vagyok, így nem csak a térlátás nem tökéletes, hanem a képi és mozgatási infók átadása is megy a két agyfélteke között, míg normál esetben amelyikkel fogsz, ahhoz van egy látó oldal is. Persze, van együttműködés a két oldal között, hiszen két kézzel is dolgozunk. Csak ott a szinkron kell, itt meg át kell venni bizonyos dolgokat a másik oldaltól.
süti beállítások módosítása